v každé druhé firmě samozřejmost
Intenzivnější pracovní nasazení v českých kancelářích než před dvěma lety. Důvod je prostý, obava ze ztráty pracovního místa a vyšší nároky zaměstnavatelů. Snaha řady zaměstnanců zvládnout pracovní tempo je nutí vyškrtnout obědy a neřešit práci přesčas. Na základě průzkumu bylo zjištěno, že až 50% zaměstnanců si nosí obědy z domova a skoro pětina se nestravuje vůbec. Důvodem je vysoká úspora v domácím rozpočtu a často i to, že lidé nemají čas si zajít na oběd. Dále z průzkumu vyplývá, že lidé jsou nejproduktivnější mezi devátou a dvanáctou hodinou. V době oběda většinou zůstávají ve svých kancelářích a čas určený na oběd tráví na internetu, i když spíše relaxací, než prací. Podle psychologů má čas oběda sloužit i k odreagování a odpočinku, není tak dobré konzumovat jídlo a zároveň pracovat. I po skončení pracovní doby v kanceláři zůstává stále více lidí. Večerní práce z domova je prý běžná v menších firmách, která čítá do padesáti zaměstnanců. Tyto firmy vyžadují vysoký výkon a flexibilitu a tak mají jejich zaměstnanci k dispozici tablety, či firemní počítače i mimo firmu.